1/02/2013

tuiniers zoeken samenland …

… gemeenschapstuin om te samen te tuinieren

we zoeken grond
alle suggesties zijn welkom
stuur ons een mailtje
het moet vooral plezant zijn

101 redenen voor samentuinen 

samentuin een tuin waar mensen samen ecologisch tuinieren (samentuinen.be)

ecologisch Van iedere tuinier wordt verwacht dat hij of zij ecologisch tuiniert. Geen kunstmest of onkruid- en ongediertebestrijders. Respect voor de bodem, het bos als model. (velt.be)

volkstuintjesEen gedeelte van de tuin kan ingedeeld worden in kleinere tuintjes van bijvoorbeeld 50m2 en 100m2 die kunnen gehuurd worden. Samen zorg dragen voor gemeenschappelijke ruimtes en materiaal. 

werken met plezierEen samentuin is van alle deelnemers, een gezamenlijk engagement waar vooral plezier beleefd wordt en ook inzet van iedereen wordt verwacht. 

ontmoetingsplaatsSociaal contact met de tuiniers, de sympathisanten en de buurtbewoners maakt dit een gezellige en ‘vruchtbare’ plek van waaruit ook andere intiatieven kunnen ontstaan. Een ruimte om van elkaar te leren, samen te genieten en te feesten … 

kringlooptuinMinder afval, meer natuur! Dat kan met een afvalarme kringlooptuin! Een slimme tuinier laat de natuur immers voor zich werken. Composteren, hakselen, mulchen, grasmaaisel, bladeren, takkenrillen, takkenwallen, wilgenhutten,.. geen kruimeltje organisch materiaal hoeft de tuin te verlaten. 

diversiteitIn de tuin is voldoende plaats voor bloemen en planten om zo een natuurlijke biotoop te creëren voor insekten, vogels, egels, ... en mensen :-) 

eten wat het dorp schaftIn steden en gemeenten begint men te praten over lokale voedselstrategiën. Gemeenschapsintiatieven kunnen daar een rol in spelen. Voedsel voor en door de mensen. Eten brengt mensen samen …

lokale productenSamentuinen, stadslandbouw, boerenmarkten, groenten abonnementen, voedselsteams … steeds meer consumenten kopen rechtstreeks bij de producent. De ‘korte keten’  is populair. Landbouweconomen en ngo’s pleiten zelfs voor meer. 

jong en oudHoog tijd om verloren gegane praktische vaardigheden bij te schaven: zoals tuinieren, inmaken en bewaren van voedsel. Leerzaam en prettig voor jong en oud.

velt bouwde een stevige expertise op in de oprichting van ‘moestuincomplexen’ in nauwe samenwerking met steden en gemeenten. Velt begeleidt actieve burgers in een moestuincomplex om hun moestuin milieuvriendelijk aan te pakken. 

begeleidingVelt begeleidt actieve burgers in een moestuincomplex om hun moestuin milieuvriendelijk aan te pakken. Dat doen ze met opleiding en praktische begeleiding in de tuin.

lerend netwerkErvaringen en kennis worden uitgewisseld. Nieuwe inzichten, oplossingen of werkwijzen ontstaan. Scholen kunnen aansluiten. 

de gemeente De inrichting van ecologisch beheerde volkstuinen kadert in duurzaam beheer en ontwikkeling, zoals die door de overheid worden opgelegd (De Samenwerkingsovereenkomst Milieu, Het decreet Reductie bestrijdingsmiddelen, De visie Harmonisch Park- en Groenbeheer)

de overheidDe vraag naar volkstuinen is groot. Uit onderzoek blijkt dat de vraag maar voor 1/3de is ingevuld. De overheid wil het samentuinen een extra boost geven. (projectoproep)

transitieSamentuinen en transitie gaan hand in hand. Voedsel is een basisbehoefte, het brengt mensen samen. Leren zaaien en oogsten, met vallen en opstaan … kietelt de nieuwsgierigheid. Je merkt al gauw, iedereen kan het verschil maken … (transitie.be)

minder stress

therapeutisch

contact met de natuur

leren   anders leren kijken en bewuster omgaan met voedsel

respect  voor de natuur, lokale producten, de boer 

beweging

gezondheid

geld besparen

voetafdruk

zelfredzaam

oefening

schoonheid

plezier

eten

vul zelf aan



Geen opmerkingen: